Kaasfondue dippers

Op zoek naar kaasfondue tips om te dippen? Die zijn er meer dan genoeg! Je wilt immers geen “saaie” kaasfondue met alleen brood. Hoewel ook heerlijk hoor met een lekkere kaas daar niet van. Bijgerechten voor een kaasfondue zijn ook erg lekker en kunnen bestaan uit een lekkere frisse salade of smeerseltjes voor op brood zoals zoute of kruidenboter. Lekker voor de afwisseling en ideaal als je met een groter gezelschap gaat kaasfonduen.
Mijn tips voor kaasfondue dippers:

  • Brood: liefst 2 of meer soorten en het liefst niet al te vers. Denk eens aan een lekker donker stokbrood, een lekkere zuurdesem of vloerbrood.
  • Rauwe groenten; radijsjes, tomaatjes, komkommer, worteltjes, bleekselderij en reepjes paprika.
  • Korte gestoomde/ gekookte groenten zoals kleine roosjes broccoli, bloemkool en champignons.
  • Overig: soepstengels, nacho’s, kleine gehaktballetjes en opgebakken aardappeltjes zoals krieltjes.

INGREDIËNTEN (VOOR 3 / 4 PERSONEN)

  • 1 teentje knoflook, gehalveerd
  • 250 ml droge witte wijn
  • 300 g Emmentaler, grof geraspt
  •  300 g Gruyère, grof geraspt
  • 1½ eetlepel aardappelzetmeel of maïzena, met 4 eetlepels Kirsch gemengd
  • een snufje versgeraspte nootmuskaat
  • krokant brood, in blokjes, voor het serveren

BEREIDING

Wrijf een middelgrote, zware pan in met de knoflook. Gooi de knoflook weg. Giet al roerend de wijn in de pan en breng op een middelhoog vuur tegen de kook aan.

Draai het vuur laag en voeg al roerend geleidelijk de kaas toe. Roer tot de kaas net gesmolten is. De kaas moet heel langzaam smelten – ca. 5 minuten in totaal – omdat hij anders draderig en taai wordt.

Voeg het aardappelzetmeel- of maïzenapapje, ¼ theelepel gemalen witte peper en de nootmuskaat toe en laat nog 2 minuten sudderen. De fondue mag niet aan de kook komen. De fondue moet nu dik genoeg zijn om aan het brood te blijven hangen; aan tafel wordt hij dikker. Giet de kaasfondue in een voorverwarmde fonduepan en serveer direct.

EXTRA BENODIGD

Fonduepan en een leuk gezelschap, dan gaat je avond zeker slagen. Eet smakelijk!

© Kaasvanfaas