Kaasfondue – zelf maken

Kaasfondue, zelf maken. Het is een makkie! Hierbij geef ik je ons basis recept voor de lekkerste kaasfondue samen met tips voor dippers en
welke kaas je kunt gebruiken voor een kaasfondue.

Welke kaas gebruik je voor kaasfondue?
Je kunt heel veel verschillende kazen gebruiken voor het maken van kaasfondue. De meest bekende combinatie is een deel Emmentaler en een deel Gruyère. De meest klassieke combinatie, lekker, maar niet spannend… Wij helpen je natuurlijk graag een eindje op weg en ook bij ons in de winkel kunnen we je bijstaan in het kiezen van een heerlijke combinatie. Of u laat je lekker verassen en wij stellen het voor u samen. Je geeft aan met hoeveel personen jullie zijn en ook of de fondue zacht of bijvoorbeeld wat pittiger mag zijn. Er is zoveel mogelijk!

Dan raspen we de kazen vers voor je, dat scheelt alvast wat tijd voor het bereiden. Tijd is een belangrijk ingrediënt. Misschien wel de belangrijkste als je de kaasfondue wilt laten slagen.

De kaasfondue in dit recept is een combinatie van Emmentaler en Gruyère . Let trouwens altijd even op de ingrediënten. In het geval wanneer er een kaassoort met knoflook erin bij de kaassoorten zit, hoeft bijvoorbeeld de pan niet ingewreven met knoflook omdat dit dan al in de kaas zit.

Zelf kun je natuurlijk ook lekker spelen met verschillende combinaties van kaas en verhoudingen. Vaak is de verhouding 50/50, maar gebruik je een kaas die qua smaak overheersend kan zijn pas dan de verhouding naar smaak aan. Denk daarbij ook eens aan een blauwschimmel kaasje, geitenkaas, cheddar kaas of combineer eens 3 of 4 kazen bijvoorbeeld. En nogmaals schroom niet om ons te raadplegen, daar zijn we namelijk voor!

Kaasfondue dippers

Op zoek naar kaasfondue tips om te dippen? Die zijn er meer dan genoeg! Je wilt immers geen “saaie” kaasfondue met alleen brood. Hoewel ook heerlijk hoor met een lekkere kaas daar niet van. Bijgerechten voor een kaasfondue zijn ook erg lekker en kunnen bestaan uit een lekkere frisse salade of smeerseltjes voor op brood zoals zoute of kruidenboter. Lekker voor de afwisseling en ideaal als je met een groter gezelschap gaat kaasfonduen.

Mijn tips voor kaasfondue dippers:

  • Brood: liefst 2 of meer soorten en het liefst niet al te vers. Denk eens aan een lekker donker stokbrood, een lekkere zuurdesem of vloerbrood .
  • Rauwe groenten; radijsjes, tomaatjes, komkommer, worteltjes, bleekselderij en reepjes paprika.
  • Korte gestoomde/ gekookte groenten zoals kleine roosjes broccoli, bloemkool en champignons.
  • Overig: soepstengels, nacho’s, kleine gehaktballetjes en opgebakken aardappeltjes zoals krieltjes.

INGREDIËNTEN (VOOR 3 / 4 PERSONEN)

  • 1 teentje knoflook, gehalveerd
  • 250 ml droge witte wijn
  • 300 g Emmentaler, grof geraspt
  • 300 g Gruyère, grof geraspt
  • 1½ eetlepel aardappelzetmeel of maïzena, met 4 eetlepels Kirsch gemengd
  • een snufje versgeraspte nootmuskaat
  • krokant brood, in blokjes, voor het serveren

BEREIDEN

Wrijf een middelgrote, zware pan in met de knoflook. Gooi de knoflook weg. Giet al roerend de wijn in de pan en breng op een middelhoog vuur tegen de kook aan.

Draai het vuur laag en voeg al roerend geleidelijk de kaas toe. Roer tot de kaas net gesmolten is. De kaas moet heel langzaam smelten – ca. 5 minuten in totaal – omdat hij anders draderig en taai wordt.

Voeg het aardappelzetmeel- of maïzenapapje, ¼ theelepel gemalen witte peper en de nootmuskaat toe en laat nog 2 minuten sudderen. De fondue mag niet aan de kook komen. De fondue moet nu dik genoeg zijn om aan het brood te blijven hangen; aan tafel wordt hij dikker.

Giet de kaasfondue in een voorverwarmde fonduepan en serveer direct.

EXTRA BENODIGD

Fonduepan en een leuk gezelschap, dan gaat je avond zeker slagen,

Eet smakelijk!

© Kaasvanfaas